New image, new experience...

Изцяло реновираният СПА Хотел „Стримон гардън”, в Кюстендил разказва на своите гости една съвременна приказка за римляни, траки…и непринуден лукс. Запленени от лековитата минерална вода и мекия климат, още древните римляни превръщат Кюстендил в притегателно място за лечение и отдих, наричайки го Пауталия и “градът на изворите”. В “Стримон гардън” ние съчетахме вековните традиции и съвременните постижения в балнеолечението, за да създадем неповторимо изживяване. Луксозният ни СПА център с минерална вода е разположен на 1100 кв.м. Запазихме аристократичния дух на сградата, а за интериора заложихме на модерна елегантност и комфорт. Ние ще ви посрещнем с топло гостоприемство и усмивка, ще ви предложим перфектно обслужване, с внимание към детайла. Двата ни ресторанта – гурме и класически, ще задоволят и най-взискателните изисквания. За нуждите на бизнес срещи и форуми на разположение са модерно оборудвани конферентни зали.

“Стримон Гардън” – историята продължава…

Кюстендил

Кюстендил е един от най-старите  градове по българските земи. Преди хиляди години е наричан „Град на изворите“ и Пауталия. Забележителната природа и целебните минерални води го правят популярен в целия гръко-римски свят. Войниците на Наполеон и хиляди римски войни, уморени от продължителните битки, са идвали тук, за да се лекуват и отмарят.

Днес Кюстендил е признат за най-зеления град в България и официално е признат за климатолечебен център, едно от населените места с най-чист въздух.

Не се колебайте да се обърнете към нашите рецепционисти за организиране на пешеходни турове, посещения на местните забележителности и други активности.

Минералната вода

Минералната вода е гореща,  Т 73̊   С , с обща минерализация  0,60g/lна водата, съдържаща  сероводород, силициеви, хидрокарбунатни, сулфатни, натриеви и флуорни йони

По състава си водата на Кюстендилските минерални топли бани е сярна. Приближава се до френските минерални бани в Пиренейските планини.  Изключителните лечебните свойства на минералната вода се дължат главно на голямото съдържание на сулфидни елементи и на сероводорода. Подходяща е при лечение на заболявания на опорнодвигателния апарат, гинекологични заболявания – главно стерилитет, травмени и възпалителни заболявания.

Сградата

Сградата е от 1954г . Профилакториум за репродуктивни проблеми.

Историята на хотела е свързана с пионерството в балнеолечението. През 1966 г. град Кюстендил е обявен за национален курорт. Тогава се открива балнеолечебницата и построеният няколко години преди това Дом на трудещите се селяни – предшественик на „Стримон Гардън“. Дейността е разнообразна, като повечето пациенти са жени и семейства за лечение на стерилитет. Заради лековитата вода не са малко и пациентите, идващи от цяла Европа, най-вече от Германия и Финландия, Русия и Израел

Нашите постижения

  • 2019 г. – Най-добър Зелен/Медикъл хотел 2019 г.
  • 2018 г. – Най-добър Медикъл Спа хотел 2018 г.
  • 2014 г. – Иновативна Медикъл СПА програма на ESPA
  • 2013 г. – Медикъл СПА на 2013 г. (ESPA)
  • 2013 г. – СПА Хотел на Балканите за 2012 г.

  • 2008 -ма година – Златен приз „Най-добър пет звезден СПА хотел” – награда на списание „Туризъм и отдих” (съвместно с Международно изложение Ваканция)
  • 2007-ма година – International Award for Tourism – Hotel and Catering Industry – New Millenium Award 2007 Golden Trophy
  • 2006-та година – „СПА хотел на годината“ (десета юбилейна награда на БХРА)

Забележителности

Кюстендил е известен балнеологичен курорт с многовековно развитие. Различни легенди и паметници говорят, че минералната вода е бликала свободно на повърхността на земята преди повече от 25 века.

Късноантична и средновековна крепост ``Хисарлъка``

Крепостта е от 4-5 век. Намира се на хълма „Хисарлъка“, който се издига на 2 километра югоизточно от град Кюстендил. Крепостта е използвана и престроявана много пъти през античността и средновековието. 

Художествената галерия ``Владимир Димитров-Майстора“

Включена е в Списъка на 100-те национални туристически. През 1972 г. по повод 90-годишнината на Владимир Димитров – Майстора се открива най-голямата в страната, специално построена за Градска картинна галерия сграда, с естествено горно осветление. Има постоянна експозиция „Майстора“, която е с повече от 200 творби на народния художник Владимир Димитров-Майстора.

Къща - музей ``Димитър Пешев``

Димитър Пешев е български политик, известен с голямата си роля за спасяването на българските евреи. Къщата е в Списъка на 100-те национални туристически обекта. През 2002 година тя е възстановена и превърната в музей.

Средновековната църква ``Св. Георги``

Църквата е от XII-XIII век и е една от най-старите в Югозападна България. Храмът е национален паметник на културата с голяма археологическа, художествена и историческа стойност. Предполага се, че в него се намира гробът на българския цар Михаил ІІІ Шишман.

Регионален исторически музей ``Академик Йордан Иванов``

Създаден е през 1897 година. Представлява един от най-старите и големи музеи в страната. В него са поместени много богати музейни фондове и колекции от всички исторически епохи.

Къща - музей ``Емфиеджиева къща``

Създаден е през 1897 година. Представлява един от най-старите и големи музеи в страната. В него са поместени много богати музейни фондове и колекции от всички исторически епохи.

Рилският манастир

Основан е през Х век от св. Иван Рилски, в горното течение на Рилска река. Рилският манастир е един от най-значимите културни паметници в България, символ на България, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Намира се на 90 км. от Кюстендил.