За нас

Стримон Гардън СПА Хотел 5*

 • Местоположение

  Изцяло реновираният СПА Хотел „Стримон Гардън“ в Кюстендил разказва на своите гости една съвременна приказка за римляни, траки.. и непринуден лукс.
  Запленени от лековитата минерална вода и мекия климат, още древните римляни превръщат Кюстендил в притегателно място за лечение и отдих, наричайки го „Пауталия“ и „градът на изворите“.
  В „Стримон Гардън“ ние съчетахме вековните традиции и съвременните постижения в балнеолечението, за да създадем неповторимо изживяване. Запазихме аристократичния дух на сградата, а за интериора заложихме на модерна елегантност и комфорт.

 • За града

  Град Кюстендил, наричан още „град на изворите”, от векове е признат балнеоложки курорт. Хилядолетната му история е тясно свързана с целебните минерални води, като по Римско време курортът Улпия Пауталия е бил най-голямото място за лечение, почивка и развлечения на хилядите уморени от продължителни битки римски войни.
  Курортът Кюстендил е разположен на 527 метра над морското равнище, в подножието на Осоговската планина. Днес той е признат за най-зеления град в България и държи второто място по чистота на въздуха.
  Нашите рецепционисти ще Ви помогнат с информация и организиране на пешеходни турове, посещения на различни забележителности в града, резервации за събития или други активности.

 • Минералната вода

  По състава си водата на Кюстендилските минерални топли бани е сярна. Приближава се до френските минерални бани в Пиренейските планини, а именно: Eaux le Bonnes, Bagneres de Luchon, Bareges et cauterets. Лечебните свойства на минералната вода се дължат главно на голямото съдържание на сулфидни елементи и на сероводорода. Подходяща е при лечение на заболявания на опорнодвигателния апарат, гинекологични заболявания — главно стерилитет, травмени и възпалителни заболявания.

 • Сградата

  През 1966 г. град Кюстендил е обявен за национален курорт за балнеолечение, тогава се открива балнеолечебницата и построеният няколко години преди това Дом на трудещите се селяни – предшественик на „Стримон Гардън”. Дейността е разнообразна, като повечето пациенти са жени и семейства за лечение на стерилитет. Заради лековитата вода не са малко и пациентите, идващи от цяла Европа, най-вече от Германия и Финландия.

Забележителности

Кюстендил е известен балнеологичен курорт с многовековно развитие. Различни легенди и паметници говорят, че минералната вода е бликала свободно на повърхността на земята преди повече от 25 века.

 • Късноантична и средновековна крепост ``Хисарлъка``

  Крепостта е от 4-5 век. Намира се на хълма „Хисарлъка“, който се издига на 2 километра югоизточно от град Кюстендил. Крепостта е използвана и престроявана много пъти през античността и средновековието.

 • Художествената галерия ``Владимир Димитров-Майстора``

  Включена е в Списъка на 100-те национални туристически. През 1972 г. по повод 90-годишнината на Владимир Димитров – Майстора се открива най-голямата в страната, специално построена за Градска картинна галерия сграда, с естествено горно осветление. Има постоянна експозиция „Майстора“, която е с повече от 200 творби на народния художник Владимир Димитров-Майстора.

 • Къща - музей ``Димитър Пешев``

  Димитър Пешев е български политик, известен с голямата си роля за спасяването на българските евреи. Къщата е в Списъка на 100-те национални туристически обекта. През 2002 година тя е възстановена и превърната в музей.

 • Средновековната църква ``Св. Георги``

  Църквата е от XII-XIII век и е една от най-старите в Югозападна България. Храмът е национален паметник на културата с голяма археологическа, художествена и историческа стойност. Предполага се, че в него се намира гробът на българския цар Михаил ІІІ Шишман.

 • Регионален исторически музей ``Академик Йордан Иванов``

  Създаден е през 1897 година. Представлява един от най-старите и големи музеи в страната. В него са поместени много богати музейни фондове и колекции от всички исторически епохи.

 • Къща - музей „Емфиеджиева къща“

  Етнографската сбирка към Регионалния историческия музей в град Кюстендил е разкрита в дома на занаятчията Христо Лазов Казанджията. Къщата е изградена през 1874 година.

 • Рилският манастир

  Основан е през Х век от св. Иван Рилски, в горното течение на Рилска река. Рилският манастир е един от най-значимите културни паметници в България, символ на България, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Намира се на 90 км. от Кюстендил.

Награди

 • 2014 г. – Иновативна Медикъл СПА програма на ESPA
 • 2013 г. – Медикъл СПА на 2013 г. (ESPA)
 • 2013 г. – „СПА Хотел на Балканите за 2012 г.”
 • 2008 -ма година - Златен приз „Най-добър пет звезден СПА хотел” – награда на списание „Туризъм и отдих” (съвместно с Международно изложение Ваканция)
 • 2007-ма година - International Award for Tourism - Hotel and Catering Industry – New Millenium Award 2007 Golden Trophy
 • 2006-та година - „СПА хотел на годината“ (десета юбилейна награда на БХРА)
strimonЗа нас